De Amsterdamse beurs was vrijdag opnieuw positief gestemd, ondanks een gemengd slot van Amerikaanse beurzen. Op het Damrak trokken apothekersbedrijf Fagron en TNT Express de aandacht.

De Amsterdamse AEX-Index opende vrijdag 1,4 procent tot 424,5 punten.

aex

Er is nog steeds veel onzekerheid over de beoogde overname van pakjesbedrijf TNT Express door het Amerikaanse Fedex, zo meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag. Grote vraag is of de Europese Commissie grote concessies vraagt van het Amerikaanse bedrijf. Als Fedex zelf onderdelen moet verkopen, is de overname van TNT wellicht niet aantrekkelijk meer.

Het aandeel TNT noteerde vrijdag 0,7 procent hoger op 6,8 euro, maar nog wel fors onder het bod van 8 euro per aandeel dat Fedex afgelopen april uitbracht.

Koerssprong Fagron

Fagron praat met diverse partijen over een overname van het bedrijf, zo maakte de in Amsterdam genoteerde Belgische toeleverancier aan apotheken vrijdag bekend.Het aandeel Fagron stond vrijdag om 09.15 uur 30 procent in de plus op 22,50 euro.

Volgens Fagron zijn ,,verkennende gesprekken'' aangeknoopt met verschillende partijen die interesse hebben getoond in de mogelijke acquisitie van alle uitstaande aandelen van het bedrijf. Die gesprekken bieden vooralsnog niet de zekerheid dat er daadwerkelijk een publiek bod komt, aldus het voormalige Arseus.

Het aandeel Fagron is de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald door de verslechterde vooruitzichten voor het bedrijf. Sinds de publicatie van de halfjaarresultaten op 4 augustus ging daardoor al 60 procent van de beurswaarde verloren.

Vorige maand bleek de Belgische miljardair Marc Coucke zijn belang in Fagron te hebben vergroot tot 5,3 procent. Daarmee werd hij de op een na grootste aandeelhouder van het bedrijf. Analisten wezen er destijds al op dat de kans op een gehele overname van Fagron door die stap was gegroeid.

Vlak slot Azië en Wall Street

De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag vrijwel vlak geëindigd. Sterker dan verwachte Japanse consumentenbestedingen in augustus boden enige steun aan de handel. Beleggers deden het verder rustig aan na de sterke koersstijgingen een dag eerder en keken uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De Nikkei sloot nagenoeg onveranderd op 17.725,13 punten. De Japanse hoofdindex leed deze week een verlies van 0,9 procent.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten donderdag verdeeld. Zorgen over de staat van de wereldeconomie en het rentebeleid van de Federal Reserve blijven de markten parten spelen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.272,01 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1923,82 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4627,09 punten. Woensdag werd het derde kwartaal, waarin de graadmeters tot 7,6 procent verloren, afgesloten met winsten tot 2,3 procent. Handelaren wezen erop dat de brede S&P 500 sinds juli maar één keer een driedaagse winstreeks heeft neergezet. ,,Na elke sterke stijging zakt de markt weer in'', zei een van hen.

Beleggers leken in afwachting van het banenrapport van de Amerikaanse overheid over september, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten dat de werkgelegenheid in de VS, exclusief de agrarische sector, met 200.000 arbeidsplaatsen is toegenomen. ,,Mogelijk geeft dat rapport richting aan de handel, maar het is zeker niet uitgesloten dat beleggers langer de kat uit de boom kijken''.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl